Blar i NTNU Open på forfatter "Falch, Eva"
-
Bærekraftig utnyttelse av restråstoff fra torsk (Gadus morhua) – effekt av ulike lagringsbetingelser og sortering på oljekvalitet ved termisk prosessering
Wangbergtrø, Isa-Lill; Landa, Hedda Sofie (Bachelor thesis, 2021)I 2019 ble bare 61% av restråstoffet fra hvitfisk anvendt videre, resten kastes på havet. I denne bacheloroppgaven ble det sett nærmere på utnyttelse av restråstoff fra villfanget Atlantisk torsk (Gadus morhua). Mer spesifikt ... -
Effect of Different Drying Methods on the Nutritional Value of Hibiscus sabdariffa Calyces as Revealed by NMR Metabolomics
Marak, Sengnolotha; Shumilina, Elena; Kaushik, Nutan; Falch, Eva; Dikiy, Alexander (Peer reviewed; Journal article, 2021)Red mature calyces of Hibiscus sabdariffa were collected from 16 different locations in Meghalaya, India. Samples were processed using shade drying (SD) and tray drying (TD). NMR spectroscopy was used to assess the metabolic ... -
Enzymatic Hydrolysis of Orange-Footed Sea Cucumber (Cucumaria frondosa)—Effect of Different Enzymes on Protein Yield and Bioactivity
Vu, Dat Trong; Falch, Eva; Elvevoll, Edel Oddny; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2023)While sea cucumber is a food delicacy in Asia, these food resources are less exploited in Europe. The aim of this study was to determine the chemical composition and potential food applications of the less exploited ... -
Enzymatic protein hydrolysis of residual raw materials from poultry - A study of proteases’ selectivity toward collagen and myofibrillar proteins
Dalsnes, Marte Ryen (Master thesis, 2019)Restråstoff fra fjørfeindustrien har en kompleks sammensetning av næringsstoffer som ikke blir fullstendig utnyttet i dagens enzymatiske proteinhydrolyseprosesser. Hovedmålet med denne masteroppgaven var å studere aktiviteten ... -
Fish Protein Hydrolysates - two case studies of potential for utilization of rest raw material as food ingredients in Norway and India
Larsen, Frida Holm (Master thesis, 2019)Med en økende verdensbefolkning øker behovet for å redusere matsvinn og bedre utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Marint restråstoff inneholder verdifulle næringsstoffer, og interessen for bruk av disse som ingredienser ... -
“It’s not uncomplicated to say you simply cannot do it like this anymore” – a study of the Norwegian whitefish industry and the potential for improved utilization of rest raw materials
Hjellnes, Veronica (Doctoral theses at NTNU;2021:387, Doctoral thesis, 2021)The Norwegian whitefish industry has long traditions and constitutes an important part of both economy and food production. Whitefish is a collective term for several lean fish species, the most important being cod (Gadus ... -
Kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat.
Hanssen, Andre (Master thesis, 2018)Denne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. ... -
Kvalitative analyser av råstoffutnyttelse i land som importerer norsk fisk
Ruland, Haakon Yoo (Bachelor thesis, 2023)Sammendrag I Norge har vi en fiskeindustri som er gode på å utnytte råstoffet, og som opprettholder en bærekraftig produksjon. Vi har en industri som benytter restråstoff, og som sender ulike typer produkt ut, både til det ... -
Lipid quality and utilization of rest raw material from fish processing - Based on the study of two cases: Norwegian herring and Indian surimi
Brustad, Kristin (Master thesis, 2019)Verdens befolkning er i stadig vekst som innebærer et økende behov for mer mat. Årlig skapes det tonnevis av marint restråstoff, og ved en optimal utnyttelse av disse ressursene vil det skapes verdi fremfor avfall. I Norge ... -
Lipids from residual fish raw materials: Quality assessment by advanced analytical methods
Falch, Eva (Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2005:238, Doctoral thesis, 2006) -
Nutritionally Enriched Muffins from Roselle Calyx Extract Using Response Surface Methodology
Marak, Sengnolotha; Kaushik, Nutan; Dikiy, Alexander; Shumilina, Elena; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2022)Hibiscus sabdariffa, often called Roselle, is a flowering plant with a variety of traditional medicinal uses. Its calyx, with a bright and attractive red color, produces a tart and pleasant acidic taste. The purpose of ... -
Optimization for microencapsulation of marine oil
Hestvik, Egil (Master thesis, 2021)Abstract will be available on 2024-06-30 -
Oxidation of Fish Oil and Powder - Exploring Suitable Methods for the Determination of Oxidative Changes in Fish Oil and Powder
Vikingstad, Thea (Master thesis, 2022)Lipidoksidasjon (harskning) er en av hovedårsakene til kvalitetsforringelse i mat, noe som begrenser muligheten for anrikning av marine n-3 fettsyrer i matvarer. De gunstige helseeffektene av langkjeda n-3 flerumettede ... -
Physico-Chemical Properties and Nutrition of Marine Lipids
Falch, Eva (Journal article; Peer reviewed, 2023) -
Silage for upcycling oil from saithe (Pollachius virens) viscera – Effect of raw material freshness on the oil quality
Meidell, Line Skontorp; Slizyte, Rasa; Mozuraityte, Revilija; Carvajal, Ana Karina; Rustad, Turid; Standal, Inger Beate; Kopczyk, Monika; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2023)The main objective of this study was to investigate how the freshness of saithe (Pollachius virens) viscera affected the quality, composition and yield of oil obtained by silaging. Minced viscera with and without liver ... -
Ultrafiltration of Saithe (Pollachius virens) Protein Hydrolysates and Its Effect on Antioxidative Activity
Hjellnes, Veronica Hammer; Rustad, Turid; Jensen, Ida-Johanne; Eiken, Elin; Pettersen, Stine Marie; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2021)The whitefish industry generates a huge amount of rest raw material, which is currently wasted or underutilized in the production of low-value products such as animal feed. While fish muscle is the primary product of use ... -
Upgrading Marine Oils from Cod (Gadus morhua) On-Board the Deep-Sea Vessels—From Waste to Value
Meidell, Line Skontorp; Carvajal, Ana Karina; Rustad, Turid; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2023)Significant amounts of marine raw material are lost on-board the deep-sea vessels due to fast quality degradation. Optimal on-board handling and processing strategies can upgrade these resources from waste to food ingredients ... -
Utnyttelse av marine peptider Med fokus på ACE-hemmende effekt
Aakre, Sara (Master thesis, 2019)Å sikre god kvalitet på råstoff til konsum innenfor alle deler av verdikjeden, fra hav til marked kan være en utfordring. Økt fokus og kunnskap om kvalitetsvurdering, håndtering, produksjon og anvendelse av marint råstoff ...